Páginas

viernes, 29 de noviembre de 2013

"El Principito"

El principito és un conte poètic que ve acompanyat amb il·lustracions fetes amb aquarel·les pel mateix Saint-Exupéry. En ell, un pilot es troba perdut en el desert del Sahara després que el seu avió sofrís una avaria, però per a la seva sorpresa, és allí on coneix a un petit príncep que ve des d'un altre planeta. La història té una temàtica filosòfica, on s'inclouen crítiques socials dirigides a la «estranyesa» amb la qual els adults veuen les coses. Aquestes crítiques a les coses «importants» i al món dels adults van apareixent en el llibre al llarg de la narració.
A pesar que és considerat un llibre infantil per la forma en la qual es troba escrit, també posseeix observacions profundes sobre la vida i la naturalesa humana. Això es pot exemplificar amb la trobada entre el principito i la guineu, qui li ensenya el veritable sentit de l'amistat i l'essència de les relacions humanes; de fet, l'essència mateixa del llibre es troba reflectida en el secret que li obsequia la guineu al principito: «Solament es veu bé amb el cor. L'essencial és invisible als ulls».11 12 Així mateix, en altres de les frases de la guineu s'expressa la temàtica principal de l'obra, tals com «Et fas responsable per sempre del que has domesticat» i «El temps que vas perdre amb la teva rosa fa que la teva rosa sigui tan important».






"Yo soy Malala"


Jo sóc Malala, de Christina Lamb i Malala Yousafzai, és l'excepcional relat d'una família bandejada pel terrorisme global, de la lluita per l'educació de les nenes, d'un pare que, ell mateix propietari d'una escola, va recolzar a la seva filla i la va encoratjar a escriure i a anar al col·legi, i d'uns pares valents que volen a la seva filla per sobre de tot en una societat que privilegia als fills homes. Jo sóc Malala ens fa creure en el poder de la veu d'una persona per canviar el món. Malala Yousafzai es va donar a conèixer als onze anys amb un blog per al servei en urdu de la BBC , en el qual, sota el pseudònim Gul Makai, escrivia sobre la lluita de la seva família per l'educació de les nenes en la seva comunitat. Com a reconeixement al seu valor i a la seva lluita, ha rebut nombrosos premis: Premi Nacional de la Pau de Pakistan en 2011, Premi Infantil Internacional de la Pau en 2013, XXV Premi Internacional Catalunya 2013. És la persona més jove a haver-hi estat nominada per al Premi Nobel de la Pau. Malala segueix advocant per l'accés universal a l'educació a través del Malala Fund, una organització sense ànim de lucre que aposta per programes de gestió comunitària i que recolza als defensors de l'educació a tot el món. Christina Lamb ha estat corresponsal a Pakistan i Afganistan des de 1987. Educada a Oxford i a Harvard, és l'autora de cinc llibres i ha rebut nombrosos premis internacionals de periodisme. Jo sóc Malala està classificat en la matèria política internacional. «Jo no parlo per mi, sinó per aquells la veu dels quals no pot ser sentida. Aquells que han lluitat pels seus drets. El seu dret a viure en pau. El seu dret a ser tractats amb dignitat. El seu dret a la igualtat d'oportunitats. El seu dret a l'educació.» Malala Yousafzai Quan els talibans van prendre el control de la vall de Swat a Pakistan, una nena va alçar la seva veu. Malala Yousafzai es va negar a ser silenciada i va lluitar pel seu dret a l'educació. El dimarts 9 d'octubre de 2012, amb quinze anys d'edat, va ser a punt de pagar el gest amb la seva vida. Li van disparar en el cap a frec de roba mentre tornava a casa de l'escola amb autobús, i pocs van pensar que fora a sobreviure. No obstant això, la miraculosa recuperació de Malala l'ha portat en un extraordinari periple des d'una remota vall en el nord de Pakistan fins a les Nacions Unides a Nova York. Als setze anys s'ha convertit en un símbol global de la protesta pacífica, i és la nominada més jove de la història per al Premi Nobel de la Pau. «Els extremistes han demostrat què és el que més temen: a una nena amb un llibre.»





"La lección de August"


August Pullman té deu anys i mai fins ara ha anat a escola. Va néixer amb una deformitat facial severa i ha passat per moltes operacions; pràcticament no surt de casa i si la seva mare ha estat la responsable de la seva educació. Ell és un noi normal i corrent, per això els seus pares decideixen que ha arribat el moment que vagi a escola. August sap bé que no tothom és capaç de veure més enllà de la seva cara i, en aquest primer any d'escola, li tocarà convèncer als seus companys de classe que no tenen per què tractar-li com si fos especial. En ocasions, deurà fins i tot convèncer-se a si mateix….





Un barco chiquitito

Había un barco chiquitito, 
que no sabí-bí-bía navegar, 
que no sabí-bí-bía navegar, 
Oé.oé. 

Un día se metió en el agua (bis) 
para aprender-der-der a navegar, (bis) 
Oé, oé. 

Después de cinco o seis semanas, (bis) 
no había na-na-nada que comer, (bis) 
Oé, oé. - 

Los tripulantes decidieron (bis) 
comerse un ma-ma-marinero. (bis) 
Oé, oé. 

Y eligieron al grumete (bis) 
por ser el más-más regordete, (bis) 
Oé, oé. 

En la cubierta lo sirvieron (bis) 
con salsa bla-bla-blanca y al jerez, (bis) 
Oé.oé. 

Entonces Dios mandó el castigo, (bis) 
una terri-rri-rrible tempestad, (bis) 
Oé, oé. 

Y ahora el barco y los marino(bis) 
han ido al fo-fo-fondo de la mar, (bis) 
Oé, oé. 

Si nuestra historia les divierto(bis) 
la volvere-re-remos a contar (bis) 
Oé, oé.


Que llueva, que llueva


Que llueva, que llueva, 
la Virgen de la Cueva, 
los pajarillos cantan, 
las nubes se levantan, 
que sí 
que no, 
que caiga un chaparrón 
con azúcar y turrón, 
que rompan los cristales 
de la estación.


jueves, 28 de noviembre de 2013

El cartró màgic


El cartró pot ser una de les millors joguines que els nens poden tenir, es pot fer un castell, un avió, una casa, una cuina, quasi qualsevol cosa. I mentre es crea, a més els nens els nens s'ho  passen pipa. És una gran idea!







Fulles



Ara que estem a la tardor que millor moment per agafar diferents tipus de fulles i crear figures d'animals amb els nens. Senzill i molt divertit!




Plastilina casera

Materials necessaris per crear plastilina casera;

  • 1 tassa de farina
  • 1 tassa d'aigua
  • 1/4 tassa de sal
  • 1 cullerada d'oli vegetal
  • 2 cullerades de cremor tàrtar en pols
  • colorant per a aliments
  • casserola i cullera de fusta
  • Passo a pas per fer plastilina
Barregeu tots els ingredients, sense importar l'ordre, en la casserola. Quan la mescla es trobi lliure de grumolls, escalfeu-la amb calor mitjana i regireu contínuament. No deixeu de regirar en cap moment. Al cap d'uns minuts, començarà a tornar-se espessa. Seguiu barrejant fins que tota la mescla s'adhereixi a la cullera de fusta com s'observa en la imatge 2. Llest! Ja teniu plastilina casolana per jugar.






Joc i adquisició del llenguatge


  • Funció lúdica: És la representació dels sons. Ja des del bressol els nadons es dediquen al plaer del joc lingüístic i passes molt de temps balbotejant, vocalitzant i repetint sistemàticament sons.
  • Funció comunicativa: Les respostes de les persones adultes i dels iguals van configurant el valor comunicatiu de les produccions infantils. A poc a poc l'infant aprèn un llenguatge que utilitzarà com a vehicle de comunicació, gràcies al qual es farà entendre i es podrà relacionar socialment.
  • Funció instrumental:  El llenguatge és utilitzat com un instrument per al progrés i estructuració de futurs coneixements

"El perfume"

D'aquesta pel·lícula cal destacar que estava ambientada a, França, segle XVIII. Jean Baptiste Grenouille va néixer enmig de la pudor de les restes de peix d'un mercat i va ser abandonat per la seva mare en les escombraries. Les autoritats es van fer càrrec d'ell i ho van manar a un hospici. 


"Los chicos del coro"

En 1948 Clément Mathieu, professor de música aturat, accepta un lloc com a professor vigilant en un internat de reeducació de menors. El sistema repressiu aplicat pel director commociona a Mathieu. Ensenyant-los música i cant coral a aquests nens tan difícils, Mathieu transformarà les seves vides quotidianes. 



"El club de los poetas muertos" Hola!

En un elitista i estricte col·legi privat de Nova Anglaterra, un grup d'alumnes descobrirà la poesia, el significat del "carpe diem" -aprofitar el moment- i la importància vital de lluitar per aconseguir els somnis, gràcies a un excèntric professor que desperta les seves ments per mitjà de mètodes poc convencionals. 



"L'enfant sauvage"

 Pel·lícula basada en fets reals esdevinguts a la fi del segle XVIII. Narra el procés d'educació d'un nen que va créixer aïllat en el bosc sense contacte algun ni amb els homes ni amb la civilització. Una de les pel·lícules més celebrades de Truffaut. 




miércoles, 27 de noviembre de 2013

" El discurso del Rey"

El duc de York es va convertir en rei d'Anglaterra amb el nom de Jorge VI (1936-1952), després de l'abdicació del seu germà major, Eduardo VIII. La seva quequesa, que constituïa un gran inconvenient per a l'exercici de les seves funcions, ho va portar a buscar l'ajuda de Lionel Logue, un expert logopeda que va aconseguir, emprant una sèrie de tècniques poc ortodoxes, eliminar aquest defecte del rei. 




"Mi nombre es Khan", pel·lícula per treballar el síndrome d'Asperger.

Rizwan Khan (Tanay Chheda) és un nen musulmà que es va criar amb la seva mare (Tsarina Wahab) en Borivali, Bombai, i que sofreix de síndrome de Asperger. Sent adult (Shahrukh Khan), Rizwan s'enamora de Mandira (Kajul), una mare soltera hindú que viu en Sant Francisco. Després dels atemptats de l'11-S, Rizwan és detingut com a sospitós de terrorisme per conducta sospitosa, que té a raó de la seva discapacitat. Després de l'arrest, es reunirà amb Radha (Sheetal Menon), un terapeuta que li ajuda a superar els traumes viscuts. Rizwan llavors comença un viatge per trobar i reunir-se amb el president Barack Obama (Christopher B. Duncan), a fi de poder netejar el seu nom.





"El milagro de Anna Sullivan"

Una família contracta a Anna Sullivan per educar a Helen, una nena sorda i cega. Un trauma infantil, un fosc complex de culpa, per la mort del seu germà, impulsa a la mestra a redimir-se mitjançant l'educació de la nena. La incompetència i la negligència dels pares han fet d'Helen una nena acaronada, incapaç de sotmetre's a cap disciplina, i amb la qual tota comunicació sembla impossible. L'adolescent viu aïllada en un món propi completament aliè als altres. No obstant això, Anna Sullivan aconseguirà, amb molta paciència i rigor, trencar aquesta bombolla, aquest aïllament.




"La vida es bella"

En 1939, a punt d'esclatar la Segona Guerra Mundial (1939-1945), l'extravagant Guido arriba a Arezzo (Toscana) amb la intenció d'obrir una llibreria. Allí coneix a Daura i, a pesar que és la promesa del feixista Ferruccio, es casa amb ella i té un fill. En esclatar la guerra, els tres són internats en un camp d'extermini, on Guido farà l'impossible per fer creure al seu fill que la terrible situació que estan patint és tan sols un joc.



"Rebelión en las aulas"

Mark Thackeray, un enginyer negre sense treball, accepta una ocupació com a professor d'un grup d'estudiants bastant conflictius en una escola de la perifèria de Londres. Els seus alumnes són insolents i grollers però, en el fons, no tenen mals sentiments. Al principi intenta guanyar-se la seva confiança utilitzant els mètodes tradicionals, però fracassa tan estrepitosament que no tindrà més remei que recórrer a altres fórmules.






Pati escolar


1-Zona per als jocs físics o de moviment (Trampolins) 
2-Zona de jocs de construcció (Sorrals)
3-Zona de jocs cooperatius (Basquet)
4-Zona de jocs simbòlics (Cabanes)
5-Zona de seients per a adults 
6- Zona de pati cobert 

Creativitat

No s'ha de confondre mai la solució adequada del problema amb el concepte de creativitat, ja que aquest últim ha d'anar més enllà, perquè un problema pot tenir respostes molt creatives que no siguin correctes. 

Context lúdic per facilitar la solució de progblemes

Algunes condicions que ha de tenir un context lúdic per facilitar la solució de problemes.

  • A l'infant, li ha de generar la seguretat que podrà resoldre els problemes. Aquesta seguretat s'aconsegueix mitjançant la sistematització i estructuració. 
  • L'infant ha de tenir llibertat per equivocar-se sense por a les represàlies. Sigui quina sigui la solució que aporti, ha de rebre sistemàticament el reforç positiu de l'educador/ar.
  • L'educador o educadora ha de generar una contínua curiositat mitjançant l'aportació d'estímuls i recursos adequats, sense oblidar, però, que una sobrecàrrega d'informació és molt perjudicial.
  • Pensament divergent i convergent: El pensament divergent són diferents respostes a un problema. I el pensament convergent són moltes idees que arriben a un mateix punt. 

LOGSE

LOGSE( Llei d'ordenaciò general del sistema educatiu) - 1990


Dóna definitivament a l' educació infantil un caràcter plenament educatiu. Estableix els aspectes bàsics del currículum d'aquesta etapa i esmenta explícitament la necessitat d'una metodologia basada en el joc per al desenvolupament de les capacitats bàsiques durant la infància: "La metodologia educativa es basarà en les experiències, les activitats i el joc, en un ambient d'afecte i confiança"

  • Estructurava el sistema educatiu d'Espanya en diverses etapes: educació infantil, educació primària (8 anys), educació secundària (4 cursos) i batxillerat
  • Introduïa la divisió de la nota de cada matèria en conceptes, actituds i procediments
  • Prenia com a base l'escola comprensiva i l'atenció a la diversitat de l'alumnatEnfocava el currículum a partir del constructivisme

Els educadors i les educadores davant del joc de construcció


  • Hem d'educar els infants en la pràctica dels jocs de construcció. Si des de bens petits no s'acostumen a manipular aquest tipus de material, no els resultarà atractiu.
  • El nombre i la complexitat de les peces han d'estar d'acord amb l'edat. És important tenir en compte que aquests jocs han de representar un repte per als infants, és a dir, que el grau de dificultat ha d'estar una mica per sobre del seu moment evolutiu. No es tracta de frustrar-los amb jocs que estan lluny de les seves possibilitats ni avorrir-los amb jocs molts simples, sinó de trobar el punt d'equilibri entre els dos extrems. 
  • Hem d'acceptar el fet que la majoria de les vegades construeixen per destruir tot seguit. El plaer està en les dues accions i no els hem d'incitar a mantenir les construccions per molt bé que els hagin quedat.
  • És important fomentar el joc de construcció tant en nens com en nenes, ja que sembla comprovat que socialment els nens són més estimulats pels adults a practicar aquest tipus de joc que no pas les nenes.

Piaget

Jean William Fritz Piaget(Neuchâtel,Suïssa9 d'agost de1896 -Ginebra16 de setembrede 1980) fou un psicòlegexperimental,filòsof i biòlegsuísinteressat en l'epistemologia genètica i famós per les seves aportacions en el camp de la psicologia evolutiva, els seus estudis sobre la infància i la seva teoria del desenvolupament cognitiu.
Va publicar diversos estudis sobre psicologia infantil i, basant-se fonamentalment en la detallada observació del creixement dels seus fills. Va elaborar una teoria de la intel·ligència sensorial-motriu que descriu el desenvolupament gairebé espontani d'una intel·ligència pràctica que sustentada en l'acció. 
Segons Piaget, el joc de construcció facilita la pràtica del pensament abstracte, ja que els infants necessiten haver jugat amb idees matemàtiques i de construcció per enfrontar-se a les operacions concretes i després a les abstractes.

Aristòtil i Plató

Aristòtil 
Aristòtil és un filòsof de 384-322 a.C que tracta el tema del joc de manera semblant a la del seu antecessor, però afegeix un element nou a la seva utilitat: el caràcter medicinal. Segons aquest autor, mitjançant el joc es compensa el cansament derivat de la feina, ja que, gràcies al plaer que produeix, s'obté el descans i la relaxació.


Plató

Plató va recomanar el joc per explicar millor l'aritmètica, així com també la utilització d'eines, fetes a petita escala, perquè els nens les fessin servir en els seus jocs, de manera que s'exercitaven amb disciplina en les seves futures professions i es preparaven per a la vida adulta.


Bruner

Jerome Seymour Bruner nascut el 1915, és un psicòlegestatunidenc. Se'l considera un dels principals autors de la psicologia cognitiva i també del Constructivisme."Per al domini de la llengua és molt important que l'infant no prevengi que de la seva acció o paraula es derivan conseqüències greus; si s'insisteix molt que digui bé les frases, el més probable és que ja no les digui". Per tant, durant les activitats lúdiques, cal que l'educador o educadora sintonitzi amb els alumnes, els aporti informació concreta i que un dels seus objectius educatius sigui jugar amb les paraules i amb el llenguatge. 

Francesco Tonucci

Francesco Tonucci (Itàlia1954) és un pedagog italià especialitzat en educació infantil. Proposa adoptar el punt de vista de l'infant i deixar-lo més lliure, tant a l'escola com a casa. Ha promogut diverses iniciatives per fomentar la participació dels nens i nenes, com el camí escolar, el parlament dels nens o els consell urbans.Treballa com a investigador al Centre Nacional de Recerca Italià, en l'àrea de psicologia i cognició. Es declara admirador de Gianni Rodarii amant de l'art. Ha escrit nombrosos llibres, com La ciutat dels nens(1991).  Per a la formació de mestres, ha dibuixat diverses tires còmiques amb el pseudònim de Frato. De fet, les seves vinyetes serveixen per denunciar la situació de l'escola tradicional, ancorada en mètodes obsolets. 




Per molts anys


Anys i anys, per molts anys,
a la una per molts anys.
Anys i anys, per molts anys,
a les dues per molts anys.
anys i anys, per molts anys,
a les tres per molts anys.
volem que Súper t'ho passis,
bufis fort i les apaguis!

Anys i anys, per molts anys:
A la una, per molts anys!
A les dues, per molts anys!
A les tres, per molts anys!
A la una, a les dues, a les tres,
súper 3, per molts anys!!


Baixant de la font del gat




Baixant de la font del gat,
una noia, una noia,
baixant de la font del gat,
una noia i un soldat.
Pregunteu-li com es diu
-Marieta, Marieta,
Pregunteu-li com es diu
-Marieta, de l´ ull viu.
El senyor Ramón enganya a les criades,
 el senyor Ramón enganya a tot el mon.(Bis)
 I les pobres criades quan s´en van al llit,
 tururu, tururu,
 qui jamega ja ha rebut.



El Joan petit quan balla

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb el dit
Amb el dit, dit, dit
Així balla en Joan petit

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb la mà
Amb la mà, la, mà
Amb el dit, dit dit
Així balla en Joan petit

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb el colze
Amb el colze, colze, colze
Amb la mà, mà, mà
Amb el dit, dit dit
Així balla en Joan petit

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb el peu
Amb el peu, peu, peu
Amb el colze, colze, colze
Amb la mà, mà, mà
Amb el dit, dit dit
Així balla en Joan petit

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb l'orella,
amb l'orella, orella, orella
Amb el peu, peu, peu
Amb el colze, colze, colze
Amb la mà, mà, mà
Amb el dit, dit dit
Així balla en Joan petit.

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb el nas,
amb el nas, nas, nas
amb l'orella, orella, orella
Amb el peu, peu, peu
Amb el colze, colze, colze
Amb la mà, mà, mà
Amb el dit, dit dit
Així balla en Joan petit


domingo, 17 de noviembre de 2013

L' alfabet


Característiques del joc



  • És lliure.
  • Produix plaer.
  • Implica activitat.
  • Es pot practicar durant tota la vida, encara que algunes persones ho consideren una activitat pròpia de la infància.
  • És alguna cosa innata.
  • Organitza les accions d'un modo propi i específic.
  • Ajuda a conèixer la realitat.
  • Permet al xiquet afirmar-se.
  • Favoreix el procés socialitzador.
  • Comple una funció de desigualtats, integradora i rehabilitadora.
  • En el joc el material no és indispensable.
  • Té unes regles que els jugadors acepteixen.

La lluna, la pruna

La lluna, la pruna,
Vestida de dol,
Sa mare la crida,
Son pare no ho vol.
La lluna, la pruna
i el sol matiner,
sa mare la crida,
son pare també.



King Kong


El baile del King Kong, King kong, King, Kong,
que lo bailan todos los monos king kong, king kong,
en la selva tropical King Kong, King Kong.
Un paso adelante oe.
un paso para atras oe.
Un paso para el medio oe.


Pican pican las gotitas

Pican pican las gotitas
sobre mi tejado
y dibujan caminitos
de color plateado

Cuando llueve y hace frío
me pongo el abrigo
la bufanda, el gorrito
y ya no paso frío

Pican pican las gotitas
sobre mi tejado
y dibujan caminitos
de color plateado


NAPOLEÓ

 Napoleó tenia 100 soldats (x3)
 marcant el mateix pas
 oli oli oli oli xup (x3) 
oli oli xupa xup.


Sol solet

Sol, solet,
vine'm a veure, vine'm a veure.
Sol, solet,
vine'm a veure que tinc fred.

Si tens fred,
posa't la capa, posa't la capa.
Si tens fred,
posa't la capa, i el barret.

Si Sant Josep ho vol
farà bon dia, farà bon dia.
Si Sant Josep ho vol
farà bon dia i bon sol.